FILM

Estivalens filmprogram visar estniska filmer på Hagabion

Den 12–14 maj visar Estivalens filmprogram ett urval estniska filmer på Göteborgs populära biograf Hagabion. Fem välkända filmer kommer att visas, däribland “In the Crosswind” (I korsvinden), “The Sleeping Beast” (Sovande monstret), “Sandra Gets a Job” (Sandra får jobb) och “Autumn Ball” (Höstbalen).


I alla filmer talar man estniska, men engelska undertexter finns. Programmet och biljetter kommer att bli tillgängliga från och med april på www.hagabion.se.

Biljetter

50 - 100 kr

Tid

12 - 14 maj

In the Crosswind  (Allfilm 2014, 87 min)

14 juni 1941. Tiotusentals oskyldiga människor tvingas lämna sina hem under en deportationsnatt som chockar Estland, Lettland och Litauen. Utan någon dom skickas männen till fångläger, kvinnorna och barnen till obebodda sibiriska landområden. En hemlig operation som Stalin beordrade för att rensa de baltiska staterna från deras ursprungsbefolkning. Erna, en lyckligt gift mor till en liten dotter, skickas också till Sibirien, där tiden får en ny dimension. Kvinnans själ, som trotsar hunger och förnedring under omänskliga förhållanden, finner frihet i de brev hon skickar till sin man, som är sänd till ett fångläger. Men de sibiriska åren berövar Erna något som är mycket mer värdefullt än hennes ungdom.


Filmen bygger på verkliga händelser och berättar om tusentals esters öde med ett extraordinärt filmspråk, en tableau vivant. Filmen har vunnit många priser runt om i världen, bland annat priset som publikens favorit vid Göteborgs filmfestival 2015. 

Biljetter

100 kr

Tid

Fredag 12 maj kl 18:15

Språk: Estniska; Undertexter: Svenska
Regissör & manusförfattare: Martti Helde
Producenter: Pille Rünk & Piret Tibbo-Hudgins

I filmen medverkar bland andra Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel, Ingrid Isotamm och Einar Hillep.

Fredag 12 maj kl 17:45

Där vindarna möts + estniskt mingel och regissörssamtal med Martti Helde. Filmvisningen börjar kl 18:15, med samtal efter filmen. Biljetter 100 kr.

The Sleeping Beast (Stellar film 2022, 100 min)

The Sleeping Beast är en thriller om en sommar i en sömnig by i södra Estland, där det enda roliga för barnen är att hänga och leka i ett övergivet industrikomplex. Dock är det förbjudet för barnen att vistas där. Kristjan, gängets ledare, och hans vänner Ariel, Loore, Mia-Margot och Siim bestämmer sig för att trotsa förbudet. Beslutet förändrar deras liv och försätter vännerna i en hård konfrontation. En fråga uppstår – vad är rätt och vad är fel?

Biljetter

50 kr

Tid

Lördag 13 maj kl 16:00

Språk: Estniska; Undertexter: Engelska
Regissör: Jaak Kilmi
Manusförfattare: Aidi Vallik
Producent: Evelin Penttilä (Stellar Film)

I filmen medverkar bland andra Nils Jaagup England, Andres Lepik, Kimi Reiko Pilipenko, Una Marta Soms, Rebeka Kask, Rasmus Ermel, Laura Vahtre, Evelin Võigemast och Anti Kobin.

Regissören Jaak Kilmi på besök!

Autumn Ball (Homeless Bob Production 2007, 123 min)

“Autumn Ball är en film om människors isolering och deras oförmåga att nå ut till andra. Det finns skämt och absurditeter, och några speciellt inställda tittare kan till och med skratta högt. Om man skulle försöka definiera genren på något sätt skulle man kunna säga att Autumn Ball är en becksvart komedi om ensamhet, ångest och hopplöshet.” (Veiko Õunpuu, regissör).


Veiko Õunpuus drama, som bygger på Mati Unts roman med samma namn, handlar om en grupp förortsbor som plågas av en känsla av ensamhet och svårigheter i nära relationer. Filmen har vunnit huvudpriset i det prestigefyllda sidoprogrammet Horisonterna vid filmfestivalen i Venedig.

Biljetter

50 kr

Tid

Lördag 13 maj kl 18:15

Språk: Estniska; Undertexter: Engelska
Regissör & Manusförfattare: Veiko Õunpuu
Producent: Katrin Kissa

I filmen medverkar Rain Tolk, Juhan Ulfsak, Taavi Eelmaa, Mirtel Pohla, Tiina Tauraite, Maarja Jakobson, Sulevi Peltola, Raivo E. Tamm med flera.

Sandra får jobb (Kopli Kinokompanii 2021, 96 min)

Sandra Mets, doktorand i fysik, förlorar oväntat sitt arbete. Att hitta ett nytt jobb verkar vid första anblicken lätt, men visar sig medföra en rad ovanliga tragikomiska prövningar. Ändlösa anställningsintervjuer för den före detta vetenskapskvinnan i kontakt med alla möjliga situationer och nya personer, från att bli testad under en grotesk småföretagares vaksamma öga till att planka tillsammans med djärva startup-chefer.


Den annars så kloka Sandra upptäcker sig själv i en värld av hyckleri där man gör anspråk på en märklig sorts makt. Så måste huvudpersonen anpassa sig till nya situationer och nya bekantskaper, men frågan om hur hon ska förbli sig själv i allt detta, kvarstår.

Biljetter

50 kr

Tid

Söndag 14 maj kl 16:00

Språk: Estniska; Undertexter: Engelska
Regissör & Manusförfattare: Kaupo Kruusiauk
Producent: Anneli Ahven

I filmen medverkar bland andra Mari Abel, Hendrik Toompere, Laine Mägi, Henrik Kalmet, Carmen Mikiver, Alo Kõrve, Tiina Taurite, Mait Malmsten, Kaie Mihkelson, Raimo Pass.

A Loss of Something Ever Felt (2020, 82 min)

Hille har en bra relation med sin son Lauri som har ett narkotikamissbruk. Hon skickar pengar till honom varannan vecka. Efter en konflikt, som uppstår mellan dem via telefon, försvinner Lauri. Den senaste platsen han hördes ifrån var Bogotá i Colombia. Förkrossad ber Hille sin dotter Eeva att åka till Colombia för att leta efter sin bror - snart befinner hon sig i samhällets kriminella baksida och gör allt i sin makt för att hitta honom.

Biljetter

50 kr

Tid

Söndag 14 maj kl 18:15

Språk: Estniska, ryska, spanska; Undertexter: Engelska

Regissör: Carlos Eduardo Lesmes Lopéz

Producent: Liis Nimik